top of page

Min filosofi

Jag tränar mina elever och hästar enligt Klassiska principer

 

Klassisk Dressyr/ridning är för mig ett förhållningssätt till allt handhavande med hästen ingen enskild företeelse som bara tillhör en liten del av ridkonsten.

 

Dressyren t.ex. kommer sig av att man lärde sig av erfarenhet hur en häst måste tränas för att kunna överleva i fält. Obalanserade och olydiga hästar utan styrka blev naturligtvis inte så långlivade och inte deras ryttare heller.

 

Att träna hästen för att bli så stark/lydig och smidig att den kan klara av det arbete som man begär av den borde vara en självklarhet. Då måste man jobba med att träna hästens balans och förmåga att orka bära sig själv och sin ryttare i alla situationer. Oavsett om det gäller situationer hästen ställdes för i krig eller i arbetet med tjurar.

Eller som kanske vanligast idag att visa god ridning på tävlingsbananan.

 

 

 

 

Liksom att cowboyen och alla andra som använde sina hästar till hårt och viktigt arbete lärde sig av erfarenhet hur deras hästar måste tränas för att klara jobbet.

 

Naturligtvis har aveln sen påverkat hur hästar ser ut och rör sig idag beroende på användningsområde. Vilket också ger olika typer av hästar med olika förutsättningar, att kunna se individen är viktigt och utifrån det skapa balans och harmoni.    

Numera så är huvuddelen av våra hästar hobbyhästar eller tävlingshästar och risken är att man inte ser vägen för målet.

Backa och fundera på varför du gör dressyrrörelserna så kommer svaret på många frågor.

 

Lär dig kommunicera med din häst, den har mycket att berätta för dig om du bara tar dig tid att lyssna och känna. Andas med hästen och använd en hjälp i taget. Leta efter hästens egenbalans, när du hittar den kommer bjudningen.

 

Träna din egen balans så kommer möjligheten att hitta ekipagets balans.

Viktigt tycker jag att det är att skilja på häst som är psykiskt avslappnad (häst som använder sin muskulatur på ett korrekt sätt) men med mycket energi. Slapp häst som ofta belastar sin kropp felaktigt utan energi oavsett hur fort den rör sig eller en häst med spänningar som ofta gör att muskler motarbetar varandra och det schvungfulla och eleganta hålls tillbaka.

Våga tänka annorlunda! Låt hästens dansa i balans och harmoni, bestäm vilken dans (rörelse) och ha roligt med din häst :)     

 

bottom of page